Weefatelier - Heerlijke heropleving

Weven oubollig? Niks van aan bij dRaaD. Het ambacht was vroeger alom tegenwoordig in de Kempen, en in mijn moderne atelier laat ik het weefproces met veel enthousiasme heropleven. Tot grote vreugde van de talrijke cursisten die hier al op weefcursus kwamen.

Volg ook weeflessen
dRaaD by RD Weefatelier - Heerlijke heropleving 1

Iedereen kan leren weven

De focus ligt op handweven. Het is een vorm van creatie die voortvloeit uit de techniek, met aandacht voor de structuur, bindingseffecten en een verrassende combinatie van garens. In het weefatelier experimenteren we met verschillende technieken, materialen en kleuren.

Een eerste stofje maken, vraagt handigheid en oefening. Je hebt er ook materiaal voor nodig. Tijdens de lessen is dat vrij beschikbaar. Iedereen kan trouwens leren weven. De wisselwerking tussen de cursisten is enorm boeiend. Thuis kan je er een creatief vervolg aan geven, ik adviseer om de werkwijze zo goed mogelijk te noteren.

Praktisch: de weeflessen

  • De lessen worden gegeven per half jaar, in modules van 8 lessen, 2-wekelijks.
  • Prijs voor 8 lessen: 240 euro - min. 5 en max. 10 deelnemers.
  • Inhoud beginnersmodule: je leert om een weefgetouw op te zetten, alle draadjes netjes naast elkaar en mooi op spanning op het getouw. De draden moeten ook op een bepaalde manier worden ingeregen om een specifieke binding te krijgen. Hier hoort wat theorie bij over bindingsleer, gevolgd door oefenmomenten. Na deze eerste lessenreeks kan je eigenhandig een getouw opzetten en de eenvoudige bindingen weven. En je hebt al wat achtergrondkennis.
  • Gebeten door de weefmicrobe? Er is mogelijkheid om nog 5 halfjaarlijkse modules tevolgen, van keperbindingen tot en met complexe bindingen.
  • In eerste instantie moet je zelf niets aankopen. Als je nadien thuis ook aan de slagwil, adviseer ik je graag bij je aankoop.
  • Privéles op verzoek mogelijk.
dRaaD by RD Weefatelier - Heerlijke heropleving 1

Beginnersmodule januari 2025

 

Woensdagen 5 en 29/2, 19/3, 2 en 30/4, 14 en 28/5 en 11/6/25.

13u30 - 16u30

 

Beginnersmodule september 2024

 

Woensdagen 18/9/2024, 2 en 16/10, 13 en 27/11,11/12/2024 en 8 en 22/1/2025.

13u30 - 16u30

Deze cursus is volzet.

Schrijf hier in

Nog enkele weetjes over weven

Ken je de uitdrukking ‘schering en inslag’? Het betekent dat er iets aan de lopende band gebeurt, en de zegswijze is afkomstig uit de weverij. De schering is de benaming voor de geschoren draden die over een weefgetouw zijn gespannen. De inslag slaat op de draden die bij het weven via een spoel door de schering worden geslagen. Bij het weven van bijvoorbeeld een weefsel herhaalt deze gebeurtenis zich continu – schering en inslag dus.

Of ken je deze: de draad terug opnemen? Namelijk een taak of verhaal hervatten. En je begrijpt de link met het weefgetouw.

Nog even dit: er zijn 2 soorten getouwen. Een tafelgetouw om met je handen te bedienen en een trapgetouw om met handen en voeten te bedienen. Beide worden gebouwd in grote en kleine varianten. De materiaalkeuze om te weven is onuitputtelijk. Veelal worden katoen en wol gebruikt, ecologisch verantwoorde en gerecycleerde materialen zijn ook in trek.

dRaaD by RD Weefatelier - Heerlijke heropleving 1

Leren weven?

Contacteer Rita

Leren weven?

Contacteer Rita